Razlika između koncentrata i izolata-Kako napraviti izbor

Proteinski prahovi, pića i čokoladice su neki od najpopularnijih dodataka ishrani. Whey protein je jedan od najčešće korišćenih, a nastaje obradom surutke dobijene tokom proizvodnje mlečnih proizvoda. Možete ga pronaći u tri različita oblika:

1.whey koncentrat

2.whey izolat

3.whey hidrolizat

Najznačajniji benefiti visokog unosa proteina

U ovom tekstu ćemo Vas upoznati sa njihovim razlikama, ali pre toga pogledajmo koji su najznačajniji benefiti visokog unosa proteina u ishrani:

1.Smanjenje apetita i osećaja gladi;

2.Povećanje mišićne mase, snage i gustine kostiju - visoko proteinska ishrana unapređuje efekat treninga tako što pomaže izgradnju mišića pomoću aminokiselina koje sadrži.;

3.Ubrzavanje metabolizma;

4.Pomaže oporavak  - aminokiseline razgranatog lanca (BCAA): leucin, izoleucin i valin su značajne za suzbijanje zamora mišića tokom treninga, takođe pomažu i oporavak mišića.

BCAA se zadržava u mišićima, a ne u jetri kao ostale amino kiseline. Optimalne zalihe BCAA u krvi sprečavaju gubitak mišične veličine i snage.;

5.Anti-katabolička funkcija -  Whey proteini sadrže taurin koji deluje na volumen mišića na nivou ćelije i glutamin.

Glutamin sadrži otprilike 60% svih slobodnih aminokiselina u telu i ima vitalnu važnost kod izgradnje mišića. Ako se ne unosi dovoljna količina glutamina ishranom, telo ga uzima iz mišičnog tkiva.;

6.Efikasnost imunosistema - Glutamin sadrži specifična antitela, imunoglobulini koji imaju važnu ulogu u odbrani organizma od stranih tela.;

7.Biološka vrednost proteina (parameter koji određuje kvalitet protein, a zasniva se na količini apsorbovanih aminokiselina koje su iskorišćene za izgradnju ćelija i tkiva)

Zajednička karakteristika izolata i koncentrata jeste prisustvo kompletnog spektra esencijalnih aminokiselina uz prisustvo i određenih neesencijalnih aminokiselina  Razlikuju se u procesu proizvodnje i količinskoj zastupljenosti proteina, ugljenih hidrata, masti i laktoze.

 

U tabeli ispod možete videti nutritivne informacije za whey izolata i koncentrata u 100 grama.

 

 Whey izolat

 Whey koncentrat

Obrada u proizvodnji

Viša

Niža

Energetska vrednost

254 kcal

386 kcal

Proteini (g)

91,07 g

76,1 g

Ugljeni hidrati (g)

       -  Šećeri (g)

1.82 g

0.7 g

8.5 g

6.1 g

Masti (g)

-  Zasićene masti (g)

1.18 g

0.58 g 

5.3 g

3.1 g

Laktoza (g)

Do 1 g

Do 3 g

So (g)

0.32 g

0.3 g

 

Proces proizvodnje i karakteristike

Kravlje mleko prvo prolazi kroz proces pasterizacije kako bi se otklonile potencijalno prisutne bakterije. Nakon pasterizacije mleko sadrži 20% surutke (whey) i 80% kazeina koji se kasnije koristi za proizvodnju sira ili jogurta.

Dobijena surutka prolazi više puta kroz proces mehaničkog filtriranja kako bi se proteini razdvojili od ostalih jedinjenja (ugljenih hidrata, masti, laktoze) i u zavisnosti od promera otvora na filteru dobija se whey protein sa različitom zastupljenošću ovih grupa. Nakon filtracije, sledi sušenje čime se dobija praškasta tekstura.

Whey koncentrat se dobija korišćenjem filtera većeg promera, zbog čega sa proteinima prolazi i određena količina ugljenih hidrata, mast i laktoze. On sadrži oko 70% proteina, a ostatak čine mast i šećeri. Upotreba koncentrata proteina surutke se preporučuje između obroka i pred spavanje kada je cilj održavanje visokog unosa aminokiselina u krvi duže vreme.

Whey izolat se dobija upotrebom filtera manjeg promera i dodatnih tehnika za smanjenje sadržaja masti i ugljenih hidrata. Procentualni udeo proteina je između  90 i 94%. Izolat zbog ovakvog čistijeg sastava i procesa proizvodnje je skuplji, ali i cenjeniji među vežbačima. Upotreba izolata proteina surutke se preporučuje odmah nakon ustajanja kada je nizak nivo aminokiselina u krvi i nakon napornog treninga. Zbog čistijeg sastava izolat se bolje razmuti u šejku, lakše i brže apsorbuje i vari u odnosu na koncentrat.

Upotreba izolata se posebno preporučuje osobama koje su netolerantne na laktozu, koja je ovde prisutna u tragovima, za razliku od koncentrata. Osobe sa osetljivim želucem, upotrebom izolata izbegavaju neprijatnosti kao što su: nadimanje, gasovi  i osećaj mučnini.

Whey hidrolizat nastaje tako što se lanci proteina, izolovanih iz surutke, raskidaju i nastaju manji fragmenti (peptidi), koji se upotrebom mikrofiltera izoluju. Ovaj proces se dešava i u našim telima tokom procesa varenja protein. Hidrolizat ima sličan udeo protein kao izolat, ali se mnogo lakše i brže apsorbuje i vari jer su protein već razloženi na manje jedinice. Preporučujemo uzimanje hidrolizata odmah nakon ustajanja i neposredno nakon treninga.

*U nekim proteinskim dodacima prisutni su i digestivni enzimi, koji omogućavaju bolju razgradnju i apsorpciju unetog proteina.

 

Šta možemo da zaključimo

1.Whey izolat može biti dobar izbor za one koji pažljivo ograničavaju unos masti, ugljenih hidrata ili laktoze, iako je ovaj oblik obično skuplji.

2.Korišćenje veće doze whey koncentrata rezultuje dobijanjem iste ukupne količine proteina kao i iz izolata, po nižoj ceni, ali sa više kalorija zbog masti i ugljenih hidrata koji su prisutni.

3.Najbitnije je da optimizujete kompletnu ishranu tako da dnevno unosite dovoljnu količinu proteina i da whey (bilo izolat ili koncentrat) koristite kao pomoćno sredstvo za ispunjenje ciljeva, a ne da zasnivate ishranu na njemu.

Na našem sajtu možete pogledati kompletnu ponudu ovih proizvoda.