Kako odabrati pravi trening za sebe

Kada odlcimo da u naš život uvedemo vežbanje (trening) potrebno je da napravimo adekvatan plan.

Prvo što treba da uradimo jeste da odgovorimo na četiri pitanja:

1. Šta želimo da postignemo treningom

Da li želimo da izgubimo višak kilograma?

Da li želimo da izgradimo mišićnu masu?

Da li da se zategnemo ili definišemo?

Da li želimo da nam trening bude način da se oslobodimo stresa i opustimo?

U skaldu sa ciljem opredeljujemo se za vrstu treninga.

To se može postići time što ćemo napraviti sopstveni plan i program treninga ili se konsultovati ili pak  angažovati stručno lice koje će nam u tome pomoći.

2. Kada je najzgodnije da treniramo

Jako je bitno kada donesemo odluku da započnemo sa treningom da ga uskladimo sa drugim životnim obavezama.

Shodno tome treba napraviti plan kada je to najbolje vreme kako bi izbegli preskakanje treninga.Vreme odabrano za trening utiče i na rezultate koje želimo da postignemo (kardio na prazan stomak..)

Za početnike je možda i najbolja opcija da vreme treninga bude u istim vremenskim intervalima, dok se ne postigne prvi rezultati , a zatim će vežbač već sam moći da proceni kada mu i šta najviše odgovara.

Vrlo čest problem javlja se kod osoba koje rade u smenama , to bude i razlog zašto ne donose odluku da započnu sa treningom ili se nakon drugog , trećeg preskakanja treninga odluče da odustanu.

Savet: da se za sedam dana napravi plan kada rade, kada vežbaju kako bi se izbeglo preskakanje. 

3. Gde da treniramo

Jako je bitno odabrati dobar fitness centar, u kojem rade sertifikovan fitness treneri  koji imaju iskustva sa klijentima različitih profila.

Vrlo bitna je lokacija fitness centra, u smislu da se nalazi u blizini stana, posla, škole klijenta.

Potrebno je odabrati prostor u kome je klijentu prijatno da provede vreme kao i da postoje sprave i rekviziti koji zadovoljavaju potrebu vežbača da dođe do svog cilja.

U konsultaciji sa stručnim licem klijent razmatra koja  je najbolja opcija za njega.

Ukoliko vežbač prvi put ulazi u fitness centar nephodno je da od strane fitness trenera bude upućen o pravilnom korišćenju raspoloživih sprava, a kao opcija postoji da vežbač počne sa individualnim treningom, gde sve vežbe izvodi pod kontrolom svog fitness trenera.

Za žene je, pored individualnih treninga, odlična opcija neki vid grupnih treninga koji jako stimulišu vežbače da redovno dolaze i savladaju zadatke u okviru grupe.

U okviru grupnih treninga se pod kontrolom fitness instruktura odradi jako kvalitetan trening, vežbači se druže, opuste , razvija se i takmičarski duh i imaju jako dobre rezultate.

4. Ko nas pokreće i motiviše

U praksi se pokazalo da gotovo svaki vežbač ima neku osobu koja njega motiviše.

U današnje vreme velika većina ima profil na nekoj od društvenih mreža gde sa lakoćom može naći fitness model, fitness trener, bloger ili takmičar koji deli svoje savete, iskustva u vezi treninga i ishrane. Motivatora možemo imati u našem fintess instruktoru ili prijatelju koji nas sopstvenim izgledom motiviše.

Potrebno je napomenuti da ako za neko naše planirano vreme ne dođemo do rezultata, ne smemo odustati. Potrebno je sagledati u čemu je problem, promeniti neke smernice i krenuti dalje jos bolje i jače.

Trening treba da bude sastavni deo našeg života i onda će tokom vremena i doći naš planirani rezultat.

Za postizanje rezultata u ovom sportu, bilo rekreativno ili profesionalno potrebno je vreme.

Kada osoba počne redovno da trenira razvija se ljubav i potreba za istim. Nakon svakog treninga javlja se osećaj zadovoljstva, ispunjenja i raterećenja.

Posle izvesnog vremena trening postaje deo vaše svakodnevnice, bez koje ne možete da zamilite svoj život.

 

Treba imati na umu da naš bioritam nije isti svakoga dana. Biće dana kada nećete biti voljni za trening, bez ikakvog određenog razloga. Ipak ne treba zbog toga odustati.

Tada dozirajte trening, ali ga odradite i nakon njega bićete puni energije.