Zašto je suplementacija u vidu aminokiselina korisna tokom treninga

Sigurno si već dosta puta čuo kako vežbači u tvom okruženju pričaju o aminokiselinama, ali nije ti baš najjasniji njihov učinak i kako to one zapravo deluju na efekat tvog treninga?

Da bismo rešili takvu i slične nedoumice, za početak ćemo se upoznati sa samim terminom aminokiselina.

Šta su zapravo aminokiseline i zašto su toliko važne

Aminokiseline su, najjednostavnije rečeno, osnovni gradivni elementi proteina, odnosno molekuli koji se kombinuju kako bi formirali proteine. Često ih metaforički objašnjavaju i kao gradivne blokove bez kojih naše telo ne bi moglo da funkcioniše - kada se proteini svare u našem organizmu ostaju aminokiseline koje vrše različitije telesne funkcije o kojima ćemo podrobnije u nastavku. 

Postoji ukupno 20 aminokiselina od čega je 11 neesencijalnih. To znači da ih naš organizam proizvodi autonomno, dok je čak 9 esencijalnih aminokiselina, koje telo prirodno ne proizvodi, odnosno moraju se uneti putem hrane (najviše ih ima u mesu, jajima, žitaricama i mlečnim proizvodima), a poslednjih decenija mogu se naći i u obliku sportskih suplemenata, upravo iz razloga što imaju izuzetnu ulogu u sportskim performansama i oporavku tela.

Nedostatak određenih aminokiselina može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući poremećaj rasta i razvoja, probleme sa kosom, kožom i noktima, digestivne probleme, pad imuniteta, a takođe može uticati na mentalne funkcije i depresiju.

Aminokiseline i trening

Aminokiseline su često pogrešno shvaćene kao "magična pilula za mišićnu masu", međutim, istina je da one igraju ključnu ulogu u zdravom funkcionisanju tela, uključujući i rast i obnovu mišića.

Neki od glavnih benefita koje nam aminokiseline pružaju su:

1. Podrška rastu mišića: Korišćenje aminokiselina kroz suplementaciju će dovesti do povećanja mišićne mase, samo uz kvalitetnu ishranu i pravilno treniranje, jer se na taj način stvara  potreba za rastom mišića, koju će aminokiseline, u tom slučaju, podržati i pospešiti.

Aminokiseline poput izoleucina, leucina i valina su ključne za stvaranje novih mišićnih ćelija i jačanje postojećih. Mimo toga, leucin ima izuzetno važnu ulogu u jačanju imunog sistema. 

2. Povećanje izdržljivosti: Ukoliko telo nema dovoljno aminokiselina, to može uticati na funkciju mišića i hormona, što može dovesti do smanjenja energije i povećanog umora.

3. Brži oporavak: Glutamin, s druge strane, ima svojstva koja podržavaju funkciju imunološkog sistema, što može pomoći u brzem oporavku nakon povreda i infekcija.

Kreatin takođe igra važnu ulogu u oporavku tela, jer pomaže telu da brzo povrati izgubljenu energiju.

4. Regulacija hormona: Neke aminokiseline se koriste kao izvor sirovina za stvaranje hormona poput serotonina, adrenalina i tiroksina.

Ovi hormoni igraju ključnu ulogu u kontroli raspoloženja, nivou energije, metabolizma i još mnogo toga. Ukoliko telo nema dovoljno određenih aminokiselina, to može dovesti do poremećaja u hormonskoj ravnoteži.

5. Podrška mentalnoj funkciji: Aminokiseline se koriste za proizvodnju neurotransmitera, koji prenose informacije između ćelija u mozgu.

Održavanje zdrave ravnoteže aminokiselina može pomoći u jačanju mentalne funkcije i koncentracije.

BCAA 

Nekoliko aminokiselina, poput BCAA (aminokiseline razgranatog lanca), imaju posebne prednosti za sportiste jer sadrže esencijalne aminokiseline koje poboljšavaju efekat treninga i metabolišu se unutar samih mišića.

Njihova prednost je u tome što se vrlo brzo apsorbuju (dok putem hrane njihova apsorpcija traje i po nekoliko sati), te je njihov efekat trenutačan. Brzo i jednostavno se konzumiraju (razmute se sa vodom i piju), a dostupne su u različitim ukusima, koji dodatno okrepljuju i prijaju nakon iscrpnog treninga.

Iako ovo nije dodatak namenjen sagorevanju masti, on ipak može pomoći da izgubite višak kilograma. Radi tako što smanjuje nivo kortizola tj. hormona stresa koji promoviše skladištenje masti u organizmu.

Osim toga, deluje kao potiskivač apetita, čime se sprečava prevelik unos kalorija. Maximalium BCAA ima svega 19 kalorija po merici i 0 ugljenih hidrata.

 ___ .  ___