Razlika između Whey i Genesys proteina

Tema o proteinima je sve više zastupljena i rasprostranjena, ne samo među sportistima. Razlog su promene u načinu života, razvoju tehnologije i najvažnije, sve lošijem kvalitetu hrane. Proteini u vidu sportskih suplemenata se javljaju kao biljni, surutkin (whey) ili mešavina ove dve ili više vrsta proteina (goveđi, mlečni…).

Maximalium u ponudi ima Genesys - mešavinu proteina (biljni + whey) i čist whey protein (iz surutke).  Ovde želimo da pojasnimo šta su razlike između ova dva najpopularnija proteina, kao i kome su namenjeni. Da krenemo od početka.

Zašto uopšte unosimo proteine

Proteini spadaju u grupu makronutrijenata, odnosno najvažnijih nutrijenata. Amino-kiseline koje dobijamo iz proteina učestvuju u mnogim procesima koji se odvijaju u našem telu, kao i u izgradnji i oporavku mišića. 

Neke amino-kiseline proizvodi naše telo, često u nedovoljnim količinama, a 9 esencijalnih (one koje ne proizvodimo) moramo uneti kroz hranu. Nalaze se najviše u mesu, mlečnim proizvodima, ribi, žitaricama, mahunarkama, povrću, voću, itd. Ali, nisu svi proteini jednaki, kako po amino-kiselinama koje sadrže, tako i po brzini apsorpcije.

Whey vs Genesys

Iako na izgled nema velike razlike, mi ćemo ovde navesti 4 najbitnije: 

  1. Sastav
  2. Izvor proteina
  3. Cena
  4. Ukus

Postoje i druge razlike koje su manje bitne i ovom prilikom ih nećemo razmatrati. U nastavku ćemo dublje analizirati oba proizvoda i pomoći ti da izabereš onaj koji je savršen za tebe.

Sastav-razlike

Whey i Genesys se razlikuju u koncentraciji proteina, energetskoj vrednosti, količini masti, šećera, soli, itd. Whey protein, u odnosu na Genesys, sadrži nešto više kalorija, masti, ugljenih hidrata, soli i par procenata manje proteina. Iako deluje da Genesys prednjači po mnogim stvarima u odnosu na Whey, treba imati na umu i poreklo proteina koje proizvodi sadrže.

Izvor proteina

Whey protein, koji se dobija preradom surutke, spada u najkvalitetnije proteine, kako po odnosu amino-kiselina koje sadrži, tako i po brzini apsorpcije istih u organizmu. Genesys protein sadrži mešavinu izolata proteina soje i proteina iz surutke. Protein koji se dobija iz soje se kvalifikuje kao visokokvalitetni protein, koji sadrži sve neophodne amino-kiseline. Doduše, sadrži manju koncentraciju esencijalnih (EAA) i amino-kiselina razgranatog lanca (BCAA) u poređenju sa Whey-em. 

Određene studije dokazuju da razlike između Whey proteina i proteina od soje ne utiču u značajnoj meri na rezultate kod muškaraca i žena koji redovno vežbaju. Koncentrat proteina surutke se nalazi u Genesys-u i služi da ga obogati esencijalnim i BCAA amino-kiselinama.

Cena

Poreklo proteina ima najveći uticaj na cenu krajnjeg proizvoda. Proizvodnja proteina soje je jeftinija od početka do završetka procesa u odnosu na Whey protein. Sirovina od koje se proizvodi je takođe jeftinija i lako dostupna u odnosu na surutku. Sve to objašnjava pristupačnu cenu Genesys proteina i nešto višu cenu Whey-a

Ukus

Iako su ukusi različiti najvažnije je da znate da postoji značajna razlika u teksturi ova dva proteina. Šejk koji ćete napraviti od Genesys-a je mnogo gušći u odnosu na whey i za one koji to vole, može biti prava poslastica.

Whey, sa druge strane, ima laganiju kremastu teksturu a dodatna prednost je veliki broj ukusa u ponudi, koji po potrebi mogu i da se kombinuju.

Zaključak

Ukoliko imate ograničen budžet i pri tom stvarno volite gust proteinski šejk (svakako da se gustina može korigovati količinom tečnosti) Genesys je pravi izbor za Vas. Bitna prednost je i to što je lako svarljiv. 

Ako želite vrhunski ukus i kremastu teksturu  i konkretniji amino-kiselinski sastav, onda je whey ipak bolji izbor. Ne zaboravite i prednost široke palete različitih ukusa Whey-a.
Oba proizvoda imaju svoje prednosti ali suštinski ne možete pogrešiti. Ukoliko ste neodlučni, ova lista će vam sigurno pomoći da izaberete pravi proizvod za sebe. U suprotnom, ne preostaje Vam ništa drugo nego da isprobate oba.