Kako da odabereš idealan proteinski prah za sebe

Odabirom idealnog proteinskog praha poboljšaćeš svoje sportske performanse i izgradićeš željenu mišićnu masu. 

Na tržištu postoji na stotine proteinskih suplemenata različitog porekla i namene. Pitanje je kako da u moru proizvoda prepoznaš onaj pravi, koji će odgovoriti na sve tvoje zahteve, ciljeve, pa čak i određena etička uverenja. 

Zašto je važno unositi proteine

Proteini su osnovni makronutrijenti u našoj ishrani (pored masti i ugljenih hidrata) koji predstavljaju esencijalne gradivne materije svakog tkiva i organa u organizmu (50% svake ćelije čine proteini). Oni ulaze u sastav svih naših mišića, kostiju, kože i zaduženi su za njihovu regeneraciju, čvrstinu, elastičnost i pravilno funkcionisanje.  

Ljudi koji unose dovoljnu količinu proteina imaju jači imunitet, te su manje podložni virusima i prehladama, brže se oporavljaju od napornih treninga i sportskih povreda (ćelije tkiva i kostiju se brže regenerišu), imaju višak energije (dobijaju veću mišićnu masu i tonus mišića), lakše kontrolišu telesnu težinu jer češće osećaju sitost prilikom konzumacije visokoproteinske hrane, kao što su jaja, meso, mlečni proizvodi, orašasti plodovi… 

Pored hrane, proteine pronalazimo i u vidu suplementacije, a svakako jedan od najpopularnijih jeste whey protein, koji je jedan od najpopularnijih suplemenata, pogotovo u krugovima profesionalnih sportista i aktivnih vežbača.

Prednosti whey proteina u odnosu na čvrstu hranu

Whey protein se brže vari od čvrste hrane i stoga je odličan izbor za vežbače, kojima je neophodno da brzo unesu protein neophodan za izgradnju mišićne mase, dok istovremeno izbegavaju tešku hranu nakon treninga. S druge strane, pogodan je i za ljude koji žele da zadrže balans u ishrani i unose adekvatnu dnevnu dozu proteina, a nemaju previše vremena za pripremu hrane. Jednostavno se priprema jer se muti u vodi ili mleku, a može se dodati i prilikom pripreme brzih i jednostavnih recepata.

Osnovna podela proteina

Postoji nekoliko osnovnih podela proteinskih suplemenata, a ona osnovna tiče se samog porekla proteina na osnovu kojeg ih delimo na biljne i životinjske. 

Najprodavaniji proteini su oni životinjskog porekla, i to prevashodno oni dobijeni iz mleka i mlečne surutke, a to su whey protein i kazein. Pored mlečnih proteina u proteine životinjskog porekla spadaju još i proteini jaja i kolagen.

Whey protein -  apsolutno najpopularniji protein dobijen iz surutke mleka, koji sadrži sve esencijalne aminokiseline, neophodne za potpuno funkcionisanje. Lako se vari, brzo apsorbuje i regeneriše mišiće nakon fizičke aktivnosti. Idealan je za održavanje telesne težine, ali i za izgradnju mišića, budući da ima izrazit antikatabolički efekat (sprečava razgradnju mišića). 

Kazein - Predstavlja protein dobijen iz kravljeg mleka, koji se sporije oslobađa od whey proteina. Kao i protein surutke, kazein  takođe sadrži sve esencijalne aminokiseline. Za razlku od whey-a kazein se sporo razgrađuje i zato se preporučuje njegova upotreba pre spavanja. Budući da se sporo vari, idealan je za umanjenje apetita.

Protein jaja - Proteini jaja se oslobađaju sporije od surutke, ali dosta brže od kazeina. To je kompletan protein koji ima jednu od najviših vrednosti proteinske iskoristljivosti (čak 93%), veću i od mleka.  

Kolagen - Kolagen se dobija iz vezivnog tkiva ribe, krave, svinje ili živine. On štiti i jača mišiće i kosti, reguliše rad creva, a takođe je saveznik mladolikog izgleda, budući da utiče na regeneraciju i jačanje kose, kože i noktiju. 

S druge strane, kada govorimo o proteinima biljnog porekla, onda najčešće mislimo na proteine iz graška, soje, konoplje, pirinča

Za razliku od proteina životinjskog porekla, ovi proteini ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, ali predstavljaju odličnu zamenu za vežbače koji su intolerantni na laktozu. Proteini iz graška i pirinča osim što se lako, ali sporo vare (što je izuzetno pogodno za regulisanje telesne mase), imaju i izrazita hipoalergenska svojstva. Ne sadrže gluten, ni druge potencijalne alergene. 

 

Kako da odabereš idealan proteinski prah za sebe

Odabir proteinskog praha zavisiće od mnogo faktora: pored osnovnih etičkih uverenja i tipa prehrane koju praktikuješ, prilikom odabira proteina trebalo bi da vodiš računa i o njegovom kvalitetu, kao i o sopstvenim ciljevima. Važan faktor pri donošenju odluke jeste  i netolerancijia odnosno preosetljivost na određene namirnice.

U nastavku ti donosimo nekoliko osnovnih saveta kojima bi trebalo da se vodiš prilikom odabira idealnog proteinskog praha za sebe:

  1. Za rast mišića izaberi proteinski prah visoke biološke vrednosti - proteini surutke su najbolji izbor.
  2. Ukoliko aktivno treniraš nemoj izostaviti i kolagen koji pomaže stimulisanju rasta mišića.
  3. Ukoliko imaš alergiju ili intoleranciju na mlečne proizvode, protein koji je najbolja alternativa mlečnim proteinima, jeste protein iz jaja.
  4. Ukoliko imaš problem sa laktozom i varenjem, a želiš da iskoristiš sve benefite whey proteina, Isolat whey protein, je pravi izbor za tebe. U pitanju je protein dobijen iz surutke koji prolazi dužu obradu kojom se dodatno odstranjuju laktoza, masti, gluten i tako dobija protein najviše ćistoće i kvaliteta. 
  5. Ukoliko si vegetarijanac ili vegan biraj proteine na biljnoj bazi sa visokom proteinskom vrednošću kojom ćeš zadovoljiti neophodnu dnevnu dozu proteina, kao što su protein soje, pirinča ili graška.

Na samom kraju, protein koji biraš treba da odgovara tvom ukusu, odnosno da uživaš u njegovoj konzumaciji, a nikako da ga konzumiraš na silu. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji danas postoje brojni ukusi koje lako možeš kombinovati i praktikovati u svojoj ishrani i pripremi najrazličitijih recepata.

Istraži bogatu ponudu ukusa Maximalium Whey proteina: