Maltodextrin
Energija koja traje
Eritritol je iz prirode izolovana zamena za šećer koja izgleda i ima ukus vrlo sličan šećeru, ali potpuno bez kalorija. Eritritol je šećerni alkohol i dobija se ekstrakcijom iz biljaka ili industrijskim putem iz skroba. U prirodi se nalazi u biljkama u malim količinama u grožđu, lubenici, nekim sortama gljiva, fermentisanoj hrani kao što je vino, pivo, sir. U Japanu se koristi od 90-tih godina za zaslađivanje bombona, čokolada, jogurta, punjenja, pekmeza i raznih pića. Eritritol je pogodan za dijabetičare, osobe koje žele izgubiti na težini i pogodan je za osobe koje su na anti-kandida načinu prehrane i ne smeju konzumirati šećer.
Eritritol je dobra alternativa za šećer jer ne dodaje kalorijsku vrednost hrani. Dok je većina šećernih alkohola nisko kalorična, eritritol ima 0 kalorija i ublažava osećaj gladi. U svakom slučaju ova činjenica pogoduje svima koji prate dnevni unos kalorija i vode brigu o svom izgledu.
Ovo znači da ne gubi slatkoću do 160 stepeni 0C. To znači da je eritritol pogodan za pripremu raznih slatkih recepata.
Glikemijski indeks je naziv skale kojom se meri brzina kojim određena hrana izaziva rast glukoze u krvi. Odabir namirnica sa niskim glikemijskim indeksom dugoročno je dobro za zdravlje, jer takve namirnice ne iziskuju naglu potrebu organizma za insulinom. Čak i zdrave osobe nakon konzumacije slatkiša ili slične šećerom bogate hrane osećaju se umorno. Ako se tokom dana količina glukoze u krvi učestalo povećava i smanjuje jasno je da se nećemo osećati dobro. Idealno bi bilo izabrati hranu koja dugotrajno održava ustaljen nivo glukoze u krvi i čini da se osećamo dobro i punim energije.
Kao što je već poznato dodat, rafinisan šećer je verovatno najnezdraviji aditiv dodat u hrani od početka rasprostranjene industrijske proizvodnje šećera tokom 20 veka. Kako je šećer povezan sa gojaznosti i svim pratećim pojavama koje ono može izazvati, ljudi su tražili alternativu u prirodnim zaslađivačima kao što je eritritol. Eritritol izgleda kao beli šećer ali ima nešto manju slatkoću, naime oko 70% slatkoće od šećera, pa je za isti efekat potrebno nešto više dozirati. Ovo nije problem pošto eritritol nema kalorija. Eritritol ostavlja blag rashlađujući ukus nakon konzumiranja.
Svi a posebno sladokusci imaju potrebu da tokom dana pojedemo neki slatkiš i zasladimo se. Korišćenjem ksilitola u pripremi poslastica možemo odgovoriti na ovu žudnju a da ne brinemo o kalorijama. Postoje istraživanja koja govore da kristal beli šećer izaziva zavisnost, što donekle objašnjava potrebu za slatkišima.
Glavna razlika između eritritol i ostalih zaslađivača je da nema nikakvih laksativnih efekata, koji su česti u drugim šećernim alkoholima. Glavni razlog za to je da se više od 90% eritritola apsorbuje pre ulaska u debelo crevo. Dakle, hrana koja ima velike količine eritritola u sebi ne izaziva nikakve gasove i laksativne sporedne efekte. Naučnici ističu da se oko 20 do 35g od eritritola lako toleriše.
Dodatak ishrani u prahu sa visokim sadržajem ugljenih hidrata namenjen da zadovoljava energetske zahteve osoba, pogotovo sportista, nakon vrlo intenzivnog i/ili dugotrajnog fizičkog vežbanja koje dovodi do umora mišića i trošenja zaliha glikogena u poprečno prugastom mišiću. Ugljeni hidrati doprinose oporavku normalne funkcije mišića (kontrakcije) nakon vrlo intenzivnog i/ili dugotrajnog fizičkog vežbanja koje dovodi do umora mišića i trošenja zaliha glikogena u poprečno prugastom mišiću. Koristan učinak se postiže uzimanjem ugljenih hidrata iz svih izvora, pri ukupnom uzimanju 4 g po kg telesne mase, u dozama, u prva 4 sata i najkasnije 6 sati nakon vrlo intenzivnog i/ili dugotrajnog fizičkog vežbanja koje dovodi do umora mišića i iskorišćavanja zaliha glikogena u poprečno prugastom mišiću.