Whey protein - Kome je namenjen

Osobama koje žele da sačuvaju ili dobiju na mišićnoj masi

Svi znamo da su za rast mišića neophodni proteini, ali nisu svi proteini isti.
Proteini iz surutke imaju u svom sastavu sve esencijalne aminokiseline, neophodne za izgradnju mišićne mase.
Bcaa-aminokiseline razgranatog lanca su najpoznatiji antikatabolici iz hrane koji sprečavaju razgradnju mišićne mase tokom napornih treninga, dok je leucin-najanaboličnija aminokiselina zadužena za povećanje mišićne sinteze, a upravo whey protein vam ih pruža u neophodnim dozama.

Sportistima i rekreativcima koje žele da ubrzaju oporavak mišića

Trening i svaka jača fizička aktivnost je takođe vrsta stresa, nakon čega telo treba da se oporavi i vrati u homeostazu-normalno funkcionisanje. 
Treningom izazivamo mikro povrede mišićnih vlakana, nakon čega imamo priliku da ih popravimo i dobijemo veće i jače mišiće, a za ovaj proces su nam neophodni upravo proteini. 
Prilikom napornih aktivnosti trošimo ugljene hidrate, ali često i proteine kao izvor energije. To znači da dolazi do rastavljanja proteina na njihove osnovne komponente-aminokiselina i posledično stvaramo deficit neke od njih. Whey nam nudi kompletan sastav svih neophodnih aminokiselina kako bi se telo brže oporavilo i bilo spremno za sledeću fizičku aktivnost.
Većina sportista pije whey nakon treninga, kada je telo najosetljivije na unos nutrijenata i insulinska osetljivost najveća.

Gojaznim osobama

Proteini predstavljaju najzasitniji makronutrijent. Dodavanje proteina u obroke (poput ovsenih kaša npr.) prouzrokovaće da pojedete manje količine a da pritom budete sitiji. Pitate se kako?
Prvo, whey protein će usporiti varenje hrane u želucu, što će posledično dati veću sitost i manje skokova šećera u krvi-neophodna kombinacija kako bi došlo do mršavljenja.
Drugo, uticaće na smanjeno lučenje grelina-hormona koji se luči kada ste gladni i gasi se kada ste siti. Proteini imaju sposobnost da smanje i uravnoteže njegovo lučenje i na taj način smanje i ukupan dnevni unos.
Po novim istraživanjima, unos proteina u doručku ili 90 minuta pre glavnog jela značajno smanjuje šansu za prejedanje u narednom obroku, a dolazi i do povećanja osetljivosti tela na insulin.

Svima koji su na striktnim dijetama sa malim unosom životinjskih proteina

Sve je veća kontaminacija životinjskih mesnih proizvoda te dosta ljudi pribegava raznim dijetama koje su bazirane na voću i povrću. Nažalost, takve dijete ne omogućavaju neophodan unos svih nutrijenata, a najviše kaskaju upravo zbog nedostatka proteina. Nedovoljan unos proteina posledično može dovesti do gubitka mišićne mase, različitih oboljenja i usporavanja metabolizma. Nadoknadom iz proteinskih šejkova možete lako uneti neophodan dnevni unos proteina, i to veoma ukusno, uz vašu omiljenu voćku.
 
Osobe sa slabim imunim sistemom
 
Proteini pored aminokiselina, sadrže β-laktalbumine, laktalbumine, vitamine, minerale i druge hranljive sastojke koji mogu biti ključni za održavanje i jačanje vašeg imunog sistema.
Kada dođe do pada imunog sistema i različitih upalnih procesa, jetra povećava lučenje C-reaktivnih proteina (CRP) a po novim istraživanjima veće doze (oko 45g) mogu značajno smanjiti upalne markere!
Oksidativni stres je jedan od glavnih uzroka za razne hronične bolesti današnjice. Jedan od najvažnijih antioksidanasa koji može da spreči ili neutrališe dejstvo oksidativnog stresa jeste glutation. Glutation telo samo sintetiše ali njegova proizvodnja zavisi od aminokiselina poput cisteina koje često ne unosimo dovoljno ishranom a ima je upravo u whey proteinu.

Za sve koji paze na svoje zdravlje

Jedne od najčeših bolesti su posledica povišenog krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Nažalost, moderan način ishrane, dodavanje raznih aditiva, konzervanasa i prekomernog šećera vrlo doprinosi svemu tome. Laktokinini koji se nalaze u proteinima surutke jesu vrsta ACE inhibitora, poznati i kao lekovi za sniženje prekomernog krvnog pritiska. Ukoliko redovno konzumirate surutkin protein u prahu, na duže staze možete dobiti sličan efekat kao i kod nekih lekova za lečenje pritiska, ali na prirodan način (obavezno se konsultujte sa vašim lekarom kako ne bi premašili potreban dnevni unos).
Kao da to nije dovoljno, dodavanje proteinskog praška u obrok bogat ugljenim hidratima dovodi do manjeg skoka šećera u krvi, normalizovanja funkcije insulina što pruža benefite i za ljude koji imaju pre-dijabetes ili dijabetes.

Svima koji vole da uživaju u slaktišima

Da, dobro ste pročitali.

Proteinski prašak, pored toga što nudi razne zdravstvene benefite ima i odličan ukus a sa njim se mogu praviti različite poslastice, kao na primer proteinske palačinke, proteinski kolači (pečeni i nepečeni), kremovi, kaše za doručak i drugo.

U našoj ponudi možete pronaći ukuse: čokolada, čoko-lešnik, vanila i višnja-jogurt. 

RECEPT ZA PROTEINSKI DORUČAK

Vreme pripreme: 3 minuta

Sastojci:

  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • pola banane
  • 1 šolja (biljnog) mleka
  • 1 merica (30g) whey proteina
  • šaka borovnica (ili drugog bobičastog voća)
  • 1 kašika čija semenki

Priprema: U blender stavite ovsene pahuljice, bananu, whey protein i mleko. Kada je dobro izblendirano dodajte voće i čija semenke. Izmešajte, smesu sipajte u svoju omiljenu činiju. Ukrasite svežim voćem.