Ne ispuštajte dobru formu iz ruku tokom praznika

Ulazimo u sezonu praznika, u period kada svi brljamo sa treninzima. Svake godine u ovo vreme, pojačane obaveze i učestale žurke, nam poremete organizaciju vremena, pa je naša fitness rutina na testu.

Nekako se neplanski opustimo, gubimo kontrolu i počinjemo lagano da planiramo kako da, nakon praznika, sve brzo da nadoknadimo. Ove godine nemojte nasesti na istu zamku koju sami sebi postavljate.

 Vreme kampanjskog i sezonskog vežbanja je odavno prošlo.

Zdravlje je na prvom mestu. Sada i uvek.

Godina za nama bila je iscrpljujuća i puna izazova. Budite dosledni, hrabri i kreativni. Pravo je vreme da pokažete od čega ste napravljeni.

 

Pripremili smo vam TOP 5 saveta koji će vam pomoći da ne “zamastite” telo tokom praznika i da ostanete u dobroj formi: 

1.Zadržite rutinu i dinamiku

Ne postoji nijedan razlog da prestanete da vežbate. Ulazite u vreme kada treba malo drugačije da organizujete vreme. Ne zanemarujte sebe radi dužeg partijanja i baš svakog nazdravljanja.

Niko neće zameriti ako zbog dobrog treninga malo zakasnite na žurku. Izbegavajte duge sedeljke uz nekvalitetne namirnice i alkohol, i znajte da se dobar trening danas, može odraditi bilo gde i bilo kad.

 

 2.Dobro planirajte i koristite sve prilike

Pravi sportista može da trenira uvek i na svakom mestu.

U par minuta, pronađite na netu trening prilagođen vašoj lokaciji i spravama kojima raspolažete. Planirajte trening prilikom organizovanja putovanja i ostavite dovoljno vremena za fitness u pretrpanim prazničnim danima.

 Nema izgovora, dobar plan je uvek od pomoći.

 Iskoristite svaku priliku za dodatnu fizičku aktivnost, ubrzajte hod, koristite stepenice umesto lifta, uvedite sport u sve vaše aktivnosti.

 

3.Kontrolišite šta ubacujete u sebe

Budite pametni u raskošnoj ponudi tokom prazničnih trpeza. Nagradite svoj dosadašnji trud pravim izborom namirnica i brojite kalorije. Na svakoj prazničnoj gozbi se može naći dobrih proteina i kvalitetnog zeleniša.

Alkohol je ubica dobre forme. Ljudi ste, dozvolite sebi ponekad mali izlet sa omiljenim slatkišima.

 Junački izdržite izazove koji će vas, čas posla uvući u prejedanja, od kojih ćete kajući se, čistiti organizam nedeljama nakon praznika.

 Ostanite dobro hidrirani tokom sve vreme. Ne zaboravite, mozak može da pobrka žeđ sa glađu. Velika čaša vode pre obroka i vaše telo će vam biti zahvalno.

Ne gubite kontrolu i nemojte izdati spartanca u sebi.

 4.Izađite napolje i spavajte dovoljno

Hladno je ali napolju je ipak zdravije nego unutra.

Telo se prilagođava zimskom dobu, traži više hrane i teži ka toplijim ambijentima zatvorenih prostorija. Izazovite zimu i pokažite joj zube. Posle par minuta zagrevanja napolju, nećete ni osetiti da je hladno.

Kraći HIIT treninzi, nekoliko krugova u parku ili duga šetnja, okrepiće vas i ubrzati vaš metabolizam.

Drugačiji dani u prazničnom periodu vam lako mogu poremetiti san. “Složite” obaveze po prioritetu kako bi ostavili vremena za dovoljno spavanja. Nemoguće je preskočiti dobre praznične žurke, ali ne zaboravite da to nadoknadite mirnim snom.

 Efekti treninga se materijalizuju dobrom ishranom i kvalitetnim snom i ne postoji način da se to ikada promeni.

 Poslednjih par zima smo svedoci čestih zagađenja vazduha, naročito u urbanim sredinama, pa ne zaboravite da proverite stanje, pre nego što iskoračite napolje na trening ili šetnju.

 

5.Vitamini i minerali

U zimskoj sezoni telo doživljava više stresa što ga čini podložnijim prehladama, gripu i aktuelnim pandemijskim virusom.

Vitamini i minerali su hranljivi sastojci potrebni telu za optimalan rad i dobro zdravlje. Iako esencijalne vitamine i minerale možemo dobiti iz ishrane, važno je da znate koje su slabije tačke vašeg organizma u ovo doba godine. Vitamin C, vitamin D, cink, selen  i gvožđe su supstance na koje morate dodatno obratiti pažnju u hladnijim danima.

 

  Neka vas praznici podsete da najbolje uspomene nastaju kada se osećate najbolje, fizički, duhovno i mentalno.

 Poklonite sebi snagu i zdrav završetak godine sa najmilijima.

 Pišite nam za sva detaljna objašnjenja i pitanja u vezi naših proizoda koji će vam pomoći tokom zime.

Srećni, zdravi i snažni praznici.