Najbolji proizvodi za jačanje imuniteta

Da li ste u potrazi za informacijama kako da ojačate vaš imunitet? To je pametna odluka s obzirom na situaciju koja nas je u poslednjem periodu pogodila sa virusom, ali i pored toga trebate uvek voditi računa o svom imunitetu.

Ukoliko ste podložni raznim virusima i prehladama, svake godine “zakačite” sezonski grip ili neki drugi virus, savetujemo da pročitate tekst do kraja i saznate kako to prevazići.

U ovom tekstu daćemo vam informacije šta je imunitet, koji su simptomi pada imuniteta i koji su najbolji preparati za jačanje imuniteta, odnosno vitamini i minerali koje trebate komzumirati.

ŠTA JE IMUNITET

Imunitet predstavlja sposobnost ljudskog organizma da se sopstvenim mehanizmima brani od virusa i drugih patogena. Uloga imunološkog sistema jeste da štiti organizam od velikog broja štetnih uticaja, bilo da su u pitanju strana tela poput virusa, bakterija, gljivica, parazita, mikroorganizama ili tumora koje samo telo proizvodi.

Imunitet može biti urođen ili stečen i aktivni ili pasivni.

Urođeni imunitet, kao što sama reč već kaže, dobijamo pri rođenu i on već ima “predznanje” o mnogim bolestima.

Stečeni imunitet dobijamo tokom života tzavisi od stila života, ali je uslovljen i genetikom i životnom okolinom.

Aktivni imunitet nastaje kao rezultat izloženosti organizma nekoj bolesti, tako što ona natera imunološki sistem da proizvede antitela za tu bolest. Prirodni aktivni imunitet nastaje kada organizam stvori sam antitela za neku bolest, a veštački aktivni imunitet stičemo vakcinacijom. Aktivni imunitet je dugotrajna opcija.

Pasivni imunitet je onaj koji osoba tj njen organizam nije sam stvorio. Prirodni pasivni imunitet se dobija pri rođenju putem pupčane vrpce i majčinog mleka. A veštački pasivni imunitet se dobija tako što unesete gotova antitela za određenu bolest. Pasivni imunitet traje svega nekoliko nedelja.

ŠTA SLABI NAŠ IMUNITET

Kako bi naš imuni sistem bio sposoban da nas “odbrani” od virusa, potrebno je da imamo zdravu crevnu floru. Kako bi crevna flora bila zdrava, potrebno je imati prirodan balans dobrih i loših bakterija, u korist dobrih bakterija. Ukoliko se desi da preovlađuju loše bakterije dolazi do pada imuniteta.

Postoji veliki broj činioca iz okruženja koji negativno utiču na naš imunitet:

hrana prepuna aditiva
- premalo fizičke aktivnosti
- previše stresa i brzog načina života (stalna žurba)
- izloženost štetnim zračenjima kompjutera i mobilnih telefona
- smog
- gomilanje toksina u telu i drugi.

KOJI SU SIMPTOMI PADA IMUNITETA

O imunitetu obično razmišljamo tokom zimskog perioda jer tada je veća aktivnost virusa. Neko i ne razmišlja o tome sve dok se ne razboli ili oseti prve simptome, a većina zaboravi na to čim ozdravi. Situacija koja nas je zadesila (Covid-19) promenila je način razmišljanja o imunitetu pa se nadamo da će veći broj ljudi od sada razmišljati i raditi na imunitetu tokom čitave godine.

Postoji više simptoma koji ukazuju na pad imuniteta, ukoliko primetite neki od navedenih obavezno se bacite na jačanje imunog sistema.

Neki od simptoma su:
- hronični umor
- česte virusne infekcije
- sporo zarastanje rana
- problemi sa kosom
- problemi sa kožom
- preterano mršavljenje
- preterana gojaznost
- herpes na usni ili koži

VITAMINI I MINERALI ZA JAČANJE IMUNITETA

Jačanjem imuniteta pored toga što ćete biti zdraviji, vitalniji a samim tim i raspoloženiji nećete morati gubiti vreme u redovima kod doktora i apotekama, sigurni smo da niko ne voli višesatna čekanja i guzve u bolnicama i domovima zdravlja.

Imunitet možete jačati tako što ćete voditi računa o ishrani, izbegavanjem alkohola i cigareta, redovnim spavanjem od minimum 8h, manjem izlaganju stresa, vođenjem lične higijene i fizičkom aktivnošću.

Zdrava ishrana ima možda i najveći uticaj na jačanje imuniteta, ali s obzirom na brz način života koji donosi 21.vek nismo uvek u mogućnosti da spremimo zdrav obrok i vodimo previše računa o ishrani. Mnogi stručnjaci su dokazali da ishranom ne možemo uneti dovoljnu dnevnu količinu vitamina i minerala, zato se preporučuje da uvedete korišćenje suplemenata za jačanje imuniteta kao dodatke ishrani.

Za jačanje imuniteta posebno su važni vitamini A, C, D i E. Pored ovih vitamina važnu imunološku funkciju imaju i minerali kao što su cink, selen i magnezijum.


Foto: Andrijana Simović

PORUČITE VITAMINE I MINERALE ONLINE

Na našoj online prodavnici možete poručiti Maximalium vitamine i minerale u obliku tableta, u većim i manjim bočicama.

U ponudi imamo proizvode namenjene različitim grupama i populaciji: sportistima, odraslima, deci i najstarijim osobama. Ukoliko sami ne možete da odlučite koji su proizvodi pogodni vama, slobodno nas kontaktirajte za sva dodatna pitanja i savete.