Kako zdravo smršati - za nju

Često nam se dame obrate za savete o mršavljenju. Verujte, svega smo se naslušalli. Svi sve znaju i svi su najpametniji. Uglavnom se oslanjaju na nove trendove dijeta, računajući da se, verovatno, pravi načini brzog mršavljenja, kao moda, menjaju svakog proleća.

Najbolja prijateljica našeg menadžera nabavke je prošle godine smislila odličan plan. Mesec i po je planirala da jede samo voće za doručak i ručak. Od treninga, šetnja 10 kilometara dnevno biće dovoljna. Početak je u ponedeljak, nakon zimske sezone praznika, polovinom februara. Krajnji cilj je savršeno izvajano telo do polovine aprila. Kad počnu tople večeri i žurke na otvorenom, telo mora pefektno pristajati u sve haljine i uski džins.

Posle prvih nekoliko dana nije bilo rezultata, a nakon večernje šetnje, glad je bila neumoljiva. Preko dana je ponestajalo snage, pa je uskoro i večernja šetnja postajala sve teža. Morala je ubaciti i večeru, takođe voće, bananu i jabuku. Ništa nije išlo kako treba, a sve je zvučalo tako logično. Voće i umerena fizička aktivnost, šta tu može biti pogrešno. Odustala je od svog plana posle 8 dana i prilično izmučenog organizma. Sreća pa se javila nama na vreme, da sazna malo više o jedinom i pravom načinu zdravog mršavljenja.

Drage dame, ne zanosite se glupostima. Zdravo mršavljenje je zdrav život. Negde u vama, skriven je pravi vojnik sa gvozdenom voljom. Vaše telo moli za disciplinovanje. Budite kreativni, budite uporni, budite lucidni.  

Zdravo mršavljenje nikad nije bilo rešenje od par meseci, to mora biti novi,

pravi set-up u glavi.

Mora biti trajno, da budemo jasniji: mora biti zauvek!

 

I ovaj put, drage dame, olakšaćemo vam sa 8 čarobnih i neprevaziđenih saveta za zdravo mršavljenje:

1.Smanjite rafinisane ugljene hidrate. Povećavaju nivo šećera u krvi, od njih brzo ogladnite i debljate se. Umesto belog hleba, testenina i peciva, birajte proizvode od celog zrna, kinou, ječam, integralni pirinač i heljdu. O da, ima ih svuda, na pijacama i u prodavnicama zdrave hrane. U marketima su ih možda malo zavukli na nižim policama.

2.Kidajte na treninzima. Nek curi znoj, neka boli svaki mišić dok ostajete bez daha. Razmazili ste se pred televizorima i računarima. Radite treninge koji iscrpljuju i umaraju, vežbajte sopstvenom težinom ili sa tegovima.. Fokusirajte se na pokretljivost i pružite vašem telu ono što mu treba.

3.Pijte više vode i jedite više proteina jer voda podstiče gubitak težine, pogotovo ako je pijete pre obroka. Nema zdravog mršavljenja bez mnogo vode.Ishrana bogata proteinima hrani mišiće i drži sitost. Unosom veće količine proteina, smanjujete unos kalorija. Treninzi bez proteina, to vam je pucanj u prazno.

4.Redovno spavajte. Naročito za žene, dovoljno sna je izuzetno važno za regeneraciju mišića i ključno za gubitak težine, ništa manje nego vežbanje i ishrana. Kako god znate i umete, izborite se za, najmanje, 7 sati stabilnog sna.

5.Ubrzajte metabolizam kad god to možete, jer to znači brže mršavljenje. Ako bustujete metabolizam kratkim HIIT trenizima svakog jutra, kalorije se tope ceo dan. Ubrzani rad srca pumpa energiju koja topi naslage, a to vam je bar lako da organizujete. Zaboravite lift, koristite spepenice. Brže hodajte, potrčite kad god se pred vama ispravi desetak metara. Neka ceo dan bude vreme za ubrzanje i neka vam to  postane navika.

6.Birajte zdraviji doručak. To je obrok koji otvara dan. Doručak bogat proteinima držaće apetit i glad pod kontrolom, dok se mišići hrane i rastu.

7.Postite i isprobajte autofagiju. Odlična navika za zdravo mršavljenje. Nije veliki posao, najbolja je kombinacija gde 8 sati jedete, a 16 sati ne. U tih 16 sati vam je 7 sati sna. Ako ne možete da izdržite, značajno će vam pomoći i pauza od 4 sata izmeću obroka. U toj pauzi može samo voda, limunada, kafa bez mleka. Ukratko, između obroka, sve sa nula kalorija je dozvoljeno.

8.Kontrolišite stres jer od njega ćete ogladneti. Svež vazduh, joga, razgovori sa prijateljima i muzika mogu značajno da umanje svakodnevni stres. Ne dozvolite da vam stres upropasti napredak u prethodnih sedam aktivnosti i navika koje smo opisali.

 

Da se vratimo na najvažnije, nađite u sebi gvozednu volju kojom ćete disciplinovati svoje navike.

Kad malo bolje razmislite koncept koji vam preporučujemo odnosno kombinacija navika koje smo obradili, jeste zdrav život. Tako želimo i da razumete. Pozitivni pomaci u ovih osam navika, doneće vam osećaj superiornosti. Od jutra do povečerja, sve će vam biti lakše. Taj osećaj će vas nositi dalje kroz svakodnevni napredak, dok to ne postane vaš novi dnevni set-up, vaš zdrav život. Zdravo mršavljenje se tada jednostavno podrazumeva.