6 prirodnih načina za povećanje testosterona

Starenje je prirodan proces koji sa sobom nosi mnoge promene - jedna od njih je i pad testosterona - glavnog muškog hormona, koji počinje da se smanjuje oko 30 godine života: studije pokazuju da čak 25% muškaraca nakon 30-e pati od manjka testosterona

Ovi procesi međutim, mogu biti i ubrzani, te se i mnogo mlađi ljudi suočavaju sa hormonskim disbalansom izazvanim različitim stresom iz okoline i lošim kvalitetom života koji vode - pušenje, loš san, stres, nekvalitetna ishrana, gojaznost razlozi su koji u velikoj meri mogu uticati na pad testosterena, a ujedno i navike koje treba promeniti kao vid prevencije i prirodnog načina za vraćanje ravnoteže, a samim tim i balansa ovog polnog hormona.

 

Zašto je testosteron važan

Testosteron je, kao što smo već rekli polni hormon - te je njegova primarna uloga normalna  seksualna aktivnost. Iako ga uglavnom vezujemo za muškarce, ovaj hormon (mada u mnogo manjoj količini) proizvodi i žensko telo. Osim što utiče na seksualnost oba pola, hormon je vrlo važan za sveopšte stanje organizma, te sprečavanje različitih bolesti - depresije, kardiovaskularnih bolesti, bola u zglobovima i mišićima, malaksalosti… 

Izuzetno je važan i za sportiste i vežbače, budući da utiče i na mišićnu masu, održavanje čvrstine kostiju i zglobova, te samu snagu i performanse u teretani i na terenu.  

Koji su simptomi pada testosterona

Simptomi pada testosterona mogu biti razni: opadanje kose i proćelavost; pad libida i erektivna disfunkcija, depresija, pad energije, promene raspoloženja, gojaznost, opuštena koža i mišić.  

 

Međutim, promenama loših navika i usvajanjem sledećih saveta, u velikoj meri možeš se izboriti sa ovim problemima i samim tim postići svoj maksimum na svakom polju! Evo kako da osiguraš optimalan nivo testosterona.

  1. URAVNOTEŽI ISHRANU

Praktikovanje različitih dijeta i prejedanje mogu uticati na pad testosterona. Uravnotežena ishrana koja sadrži sve zdrave makronutrijente (celovite namirnice iz prirode) u kombinaciji sa mineralima i vitaminima poput cinka, magnezijuma selena, vitamina D može imati izuzetan uticaj na porast testosterona i sveopšte stanje organizma. 

Trudi se da tvoja hrana bude raznolika i da obiluje proteinima - mesom, ribom, jajima, integralnim žitaricama, mahunarkama, mlečnim proizvodima (jogurtom, kefirom), a da unos ugljenih hidrata i zdravih masti bude umeren, ali nikako i izostavljen. Takođe, konzumiraj voće i povrće, a posebno: orašaste plodove, avokado, pirinač, spanać, brokoli.

  

  1. REDUKUJ STRES 

Glavni krivac za pad testosterona, je bez premca stres. Kada smo pod stresom naš organizam luči hormon kortizol koji blokira efekat testosterona, i deluje po obrnutom principu - što je nivo kortizola veći, nivo testosterona je niži i obratno. Zato je važno da izbegavaš stresne uticaje kao što su pušenje, alkohol, jednoličnu industrijsku hranu, a takođe da primenjuješ neke od tehnika koje će tvoj organizam vratiti u stanje ravnoteže kao što su - meditacija, joga, boravak u prirodi, druženje sa prijateljima, šetnje, smeh, muzika…

 

  1. INTEZIVNIJE TRENIRAJ 

Treninzi su gotovo jednako važni kao i redukovanje stresa i u direktnoj su vezi, budući da tokom treninga lučimo hormon endorfin koji je zadužen za dobro raspoloženje. 

Utvrđeno je da intezivni treninzi snage kao što je trening otpora (čučnjevi, mrtvo dizanje) daju najbolje rezultate i da u kombinaciji sa kratkim treninzima visokog inteziteta (HIIT) imaju maksimalni učinak na nivo ovog polnog hormona: što je zahtevnija vežba, to je veći metabolički stres na organizam, a posledica toga je lučenje testosterona.

  

  1. SPAVAJ DUŽE 

Većina oslobađanja testosterona tokom dana se zapravo događa noću tokom sna, i to ne bez razloga. Kada je naš organizam u fazi sna i kada je u prostoru mrak naše telo dobija “poruku” da je vreme da oslobađa melanin, a da prestane da “oslobađa” kortizol. Na ovaj način naše telo neometano luči testosteron, a svakim kvalitetnim satom sna više, procenat ovog hormona srazmerno raste.

  

  1. IZLAŽI SE SUNCU 

Vitamin D jedan je od glavnih vitamina koji pospešuju proizvodnju testosterona, a izglaganje svakodnevnoj sunčevoj svetlosti je najprirodniji i najzdraviji način da ga nadomestiš u organizmu. Biraj doba dana kada je sunce “zdravo”.  Ukoliko je pak oblačno vreme ili je u toku zimska sezona i sunca je nešto manje, postoje i suplementi vitamina D kojima možeš zadovoljiti neophodne dnevne količine ovog vitamina. 

  1. KORISTI ADEKVATNU SUPLEMENTACIJU 

Jedan od najpouzdanijih  prirodnih suplemenata koji doprinosi rastu muškog polnog hormona je Tribulus Terrestris. U pitanju je dodatak ishrani u tabletama, nesteroidni preparat biljnog porekla koji na prirodan način inicira  proizvodnju testosterona u telu.

Tribulus Terrestris stimuliše organizam da sam proizvodi testosteron na prirodan način, bez štetnih posledica. Povećava libido, podiže raspoloženje, a popularan je i među sportistima zbog ergogenog efekta i svoje sposobnosti povećanja mišićne mase i snage.

 

__________ . __________