5 odgovora na pitanje zašto je whey protein koristan

U ovom blogu pokušaćemo da objasnimo da whey protein (čist surutkin protein u prahu) nije "hemija" ili tamo neki veštački prašak koji se prodaje ljudima i koji je štatan za zdravlje.

Naprotiv, u sledećim rečenicama navodimo 5 najznačajnijih prednosti whey proteina i razloga zašto se tako široko primenjuje u redonvoj ishrani bodibildera, profesionalnih sportista ali sve više i rekreativaca. Ne retko se dešava da lekari prepisuju ovaj suplement svojim pacijentima.

Pa hajde da vidimo o čemu je reč.

1. Whey je odličan izvor visokokvalitetnih proteina

Sadrži sve esencijalne aminokiseline, lako se digestuje (vari) i brže se apsorbuje u poređenju sa drugim vrstama proteina, što može biti ključno kada se uzima kao obrok nakon treninga.

Pored svega navedenog, whey obezbeđuje i veći procenat apsorpcije u odnosu na ostale izvore proteina.
Danas, usled masovne proizvodnje, pileće meso i jaja imaju sve manji procenat proteina, zbog neaktivnosti tih životinja koja provode život u kavezima kao i zbog ishrane koja više nije u prirodi kao ranije.

Sa druge strane, uz whey protein, za vrlo pristupačnu cenu, dobijate nutritivno bogat obrok, koji možete poneti sa sobom i konzumirati kad god vama odgovara.
Upravo ovi kvaliteti ga čine jednim od najboljih izvora proteia.


 
2. Whey protein pospešuje rast mišića!

Nedostatak fizičke aktivnosti i starenje dovode do razgradnje mišića, usporavanja metabolizma i posledično ka povećanju masnih naslaga. 
Ishrana bogata proteinima može stopirati, pa čak i obrnuti ovaj proces.

 

Za izazivanje hipertrofije (izgradnje mišića) našem telu su neophodne aminokiseline razgranatog lanca, i kralj među njima – leucin.

 

Leucin je najanaboličnija aminokiselina, odnosno najviše podstiče rast mišića i često je ne unosimo dovoljno. Whey protein je sadrži u svom sastavu u tačnim proporcijama neophodnim za podizanje sinteze proteina te predstavlja odličan izvor ove “kraljevske” aminokiseline. 


3. Odličan je kao dodatak za mršavljenje!

Proteini vam mogu biti odličan saborac u borbi protiv masnih naslaga.

Prvo, proteini surutke daju izuzetnu sitost što može pomoći u smanjenju gladi i kontroli apetita. Ovo rade tako što smanjuju lučenje grelina-hormona koji izaziva glad. 


Drugo, i do 30% kalorija unetih iz proteina se sagori na njihovo varenje, a ovo predstavlja nešto najbliže ubrzanju metabolizma koje svi žele.

To znači da možete svaki dan unositi i do 30% više hrane ne gojeći se!


I treće, što imate više mišića, imaćete brži metabolizam, a upravo whey protein sprečava razgradnju mišića tokom dijeta.
Kao da sve nabrojano nije dovoljno, dodavanje proteina u ishranu može smanjiti procenat triglicerida i ldl-a, poznatog kao loš holesterol.

 
4. Proteini surutke smanjuju zapaljenske procese i jačaju imunitet!

Hronična upala može biti faktor rizika za mnoge bolesti. Istraživanja pokazuju da konzumiranje visokih doza suplementa proteina surutke značajno smanjuje C-reaktivni proteine (CRP), ključne pokazatelje upale u telu.

 
Antioksidansi su supstance koje su ključne za smanjenje oksidativnog stresa i smanjenje rizika od različitih bolesti.
Jedan od najvažnijih antioksidanasa-glutation, proizvodi telo. Ali, proizvodnja glutationa zavisi od količine aminokiselina u telu (poput cisteina) a koje su neretko ograničene.

Upravo whey protein nudi nadoknadu tih aminokiselina i na taj način doprinosi jačanju imuniteta organizma.

 

5. Redovno konzumiranje whey proteina može smanjiti visok krvni pritisak i šećer u krvi!

Hipertenzija-visok krvni pritisak je jedna od vodećih faktora rizika za srčane bolesti.

Konzumiranje mlečnih proizvoda podrazumeva i unošenje bioaktivnih peptida, tzv. inhibitora angiotenzin-konvertujućeg enzima (ACE-inhibitori).
To predstavlja kompleksan naziv za lekove koji smanjuju arterijski otpor i povećavaju venski kapacitet, a upravo sličan efekat nudi i priroda - u sastavu proteina iz surutke.

Sa druge strane, insulinska rezistencija (koju danas mnogi nažalost imaju) vodi ka predijabetesu, dijabetesu tipa 2 i mnogim drugim oboljenjima.

 

Po novim istraživanjima, dodavanje whey proteina može unormaliti lučenje šećera, najverovatnije stimulacijom hormona inkretina koji može poboljšati osetljivost na insulin.